Piec indukcyjny tyglowy. Charakterystyka ogólna.

dr inż. Anna Dulęba,
SPECJALISTA W ZAKRESIE ODLEWNICTWA I KOMPOZYTÓW

„Z uwagi na swoją wszechstronność piec indukcyjny tyglowy jest powszechnie stosowany w odlewnictwie. Do jego głównych zalet należą [1, 3, 7]:
duża elastyczność w odniesieniu do rodzajów stopów
i technologii;
krótki czas wytapiania;
cicha praca;
łatwość regulacji dostarczonej mocy;
małe zanieczyszczenie środowiska gazami i pyłami;
mały zgar pierwiastków;
małe nakłady na utrzymanie pieca w ruchu, zależne
od trwałości materiału tygla;
dobre możliwości kontroli pracy pieca;
możliwe są wspomaganie komputerowe i w pełni zautomatyzowana praca, co pozwala na optymalną regulację temperatury metalu;
wysoka sprawność – pod warunkiem ustalenia i wdrożenia parametrów odpowiednich dla danego pieca;
intensywne mieszanie kąpieli przyczynia się
do ujednorodnienia jego właściwości.
Piece indukcyjne wprowadziły istotne zmiany w technice topienia metali, co umożliwia poprawienie jakości ciekłego metalu
i podwyższenie temperatury jego przegrzania [2]. „

cytat z artykułu „Piec indukcyjny tyglowy. Charakterystyka ogólna.” zamieszczonego w czasopiśmie „STAL. Metale & Nowe Technologie” maj/czerwiec 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *